Nationale Hypotheek Garantie
Onder voorwaarden kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Stichting Waarborgfonds Eigen Woning staat dan garant. Een NHG-hypotheek biedt zowel u als de geldverstrekker extra zekerheid. Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen bijvoorbeeld vanwege een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden, dan zal NHG samen met ons en de geldverstrekker zoeken naar een passende oplossing. Blijkt verkoop uiteindelijk de enige optie en blijft er een restschuld over, dan kan NHG de restschuld in bepaalde situaties kwijtschelden.
Als u een hypotheek met NHG afsluit, krijgt de geldverstrekker extra zekerheid. Daarom krijgt u een korting op de rente.
Bij het afsluiten van de NHG-hypotheek betaalt u eenmalig een bedrag aan borgtochtprovisie, dit bedrag bedraagt 0,6% van het hypotheekbedrag. U betaalt deze vergoeding aan Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, omdat deze stichting borg staat voor de lening. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek geldt dat het hypotheekbedrag lager of gelijk moet zijn aan de kostengrens. Dit is het maximale bedrag dat u met NHG kunt lenen om de woning te financieren. Per 1 januari 2023 is dat € 405.000,- of € 429.300,- bij energiezuinige maatregelen.
Aankoop van een woning
U mag de lening voor de aankoop van een woning opnemen voor:
- het aankopen van de woning inclusief afkopen van de erfpachtcanon;
- het verbouwen en/of aanbrengen van energiebesparende voorzieningen;
- het financieren van kosten zoals taxatiekosten, notariskosten, borgtochtprovisie en advieskosten.
Het maximaal te lenen bedrag is 100% van de marktwaarde van de woning na verbouwing. Wilt u investeren in energiebesparende voorzieningen dan is het maximaal te lenen bedrag 106%.
Herfinanciering van een woning
Een lening voor herfinanciering mag u opnemen voor het betalen van:
- de hoofdsom van de bestaande hypotheek tot aan maximaal de vrije verkoopwaarde voor verbouwing;
- de eventuele boeterente voor het afkopen van het bestaande rentecontract;
- de kosten voor eventuele verbouwing en/of energiebesparende voorzieningen;
- kosten zoals taxatiekosten, notariskosten, borgtochtprovisie en advieskosten.
Ook hier geldt dat:
- het maximaal te lenen bedrag 100% is van de marktwaarde van de woning na verbouwing;
- het maximaal te lenen bedrag 106% als u wilt investeren in energiebesparende voorzieningen.