Wat is van belang in verband met uw werknemers?

Hoe zit het met bedrijfspensioen?

Natuurlijk wilt u goed voor uw werknemers zorgen. Het aanbieden van een collectief pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Maar voor u als werkgever hangt hier een fors prijskaartje aan. Het is dan ook de vraag of het aanbieden van een pensioenregeling altijd de beste optie is. Soms kan het zowel voor u als werkgever als voor uw werknemers voordelig zijn om geen collectieve pensioenregeling te hebben. 

Veel werkgevers zijn verplicht om pensioen aan hun werknemers aan te bieden. Deze verplichting ligt dan vast in een cao of omdat u verplicht bent u aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. 

Werkgevers voor wie een dergelijke verplichting niet geldt, bieden toch vaak een pensioenregeling aan. Om een keuze te maken die past bij uw onderneming is het belangrijk om u goed te laten adviseren over de mogelijkheden. 

Daarnaast spelen er ook de nodige veranderingen op pensioengebied. Per 01-01-2018 wordt de pensioenrichtleeftijd naar 68 verhoogd. De maximale opbouwpercentages zijn gelijk gebleven, echter de uitkering hiervan start een jaar later. De maximale inleg voor beschikbare premieregelingen is iets verlaagd. Over inkomens boven de € 128.810,- per jaar mag er fiscaal géén pensioen meer worden opgebouwd. Wel is er voor inkomens boven dit bedrag een netto pensioenregeling mogelijk. 

Er zijn in de basis twee vormen van pensioenregelingen beschikbaar: een streefregeling, bijvoorbeeld de middelloon- of eindloonregeling, of de beschikbare-premieregeling.

Op dit moment is het de verwachting dat de wet WPT zal worden ingevoerd. Dit zal gepaard gaan met ingrijpende wijzigingen. Zodra de wet is ingevoerd zullen we de juiste informatie hier vermelden.

 

Middelloon

Bij de middelloonregeling is de pensioenuitkering het uitgangspunt. In deze pensioenregeling ontvangt de werknemer een pensioen over het gemiddelde salaris van zijn of haar loopbaan. Bij het bereiken van de pensioendatum wordt het opgebouwde pensioenkapitaal omgezet in een levenslange maandelijkse gegarandeerde pensioenuitkering. 

Bij deze pensioenregeling werken salarisstijgingen alleen door voor de opbouw van pensioen over de toekomstige dienstjaren. Dit beperkt de premiestijging.

Het voordeel voor de werknemers is dat ze een gegarandeerd pensioen krijgen uitgekeerd. 

Uiteraard wordt er in deze regeling ook nabestaandenpensioen en wezenpensioen verzekerd. De hoogte van de pensioenen is een afgeleide van het te bereiken ouderdomspensioen. Vaak is er aanvullend een voortgezette opbouw van pensioen bij arbeidsongeschiktheid meeverzekerd.

 

Eindloon

Bij de eindloonregeling is de pensioenuitkering het uitgangspunt. In deze pensioenregeling ontvangt de werknemer een pensioen over het laatste salaris van zijn of haar loopbaan. Bij het bereiken van de pensioendatum wordt het opgebouwd pensioenkapitaal omgezet in een levenslange maandelijkse gegarandeerde pensioenuitkering. 

Bij deze pensioenregeling werken salarisstijgingen ook door voor de opbouw van pensioen over de al verstreken dienstjaren. Stijgt het salaris, dan zal niet alleen de premie voor het nog op te bouwen pensioen stijgen maar er zal ook een inhaalpremie (backservice) moeten worden betaald om met terugwerkende kracht pensioen in te kopen over al verstreken dienstjaren.

Het voordeel voor de werknemers is dat ze een gegarandeerd pensioen krijgen uitgekeerd, dat gebaseerd is op het laatstverdiende salaris. 

De premie voor streefregelingen is sterk afhankelijk van de gehanteerde rekenrente. De verzekeraar garandeert die rekenrente vaak voor de duur van het contract. Op dit moment is er een historisch lage rekenrente. Ook neemt de levensverwachting toe. Het gevolg is dat ook de kosten voor de levenslange uitkeringsgarantie toenemen. 

Bij veel contracten die nu moeten worden verlengd (of nieuw moeten worden afgesloten) leidt dit tot aanzienlijke kostenverhogingen. Ter indicatie: een rekenrente die 1% lager is, resulteert doorgaans in een kostenverhoging van ongeveer 30%. Veel werkgevers overwegen dan ook om dit soort regelingen niet meer aan te bieden of bijvoorbeeld alleen tot aan een bepaald maximum salaris. Deze regelingen worden dan ook vaak omgezet naar een beschikbare-premieregeling. 

Uiteraard wordt er in deze regelingen ook nabestaandenpensioen en wezenpensioen verzekerd. De hoogte van de pensioenen is een afgeleide van het te bereiken ouderdomspensioen. Vaak is er aanvullend een voortgezette opbouw van pensioen bij arbeidsongeschiktheid meeverzekerd.

 

Beschikbare-premieregeling

Bij de beschikbare premieregeling is de pensioenpremie het uitgangspunt. In deze pensioen regeling is de hoogte van het pensioen afhankelijk van het bedrag dat aan premies wordt ingelegd en van de keuzes die de werkgever maakt. 

De premie is een percentage van de pensioengrondslag. Dat is dat deel van uw salaris waarover u pensioen opbouwt. Hoe hoger de premie is, hoe hoger het uiteindelijke pensioen kan zijn.

Voor de hoogte van de premie gelden wel fiscale bovengrenzen. De Belastingdienst hanteert hiervoor zogeheten staffels, waarin de premie oploopt naarmate de leeftijd hoger is. 

Daarnaast wordt er premie betaald voor het verzekeren van nabestaandenpensioen, wezenpensioen en/of arbeidsongeschiktheidspensioen. Voorts worden er kosten in rekening gebracht voor het beheer van de pensioenregeling. 

De premies van de pensioenregeling kunnen worden belegd. De hoogte van het pensioenkapitaal is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Dat kan natuurlijk lager of hoger zijn dan verwacht. Er is geen garantie op het pensioenkapitaal. 

De premie voor het opbouwen van pensioen wordt belegd. Over het algemeen kiest de belegger hierbij voor Life Cycle beleggen. Dat is een methode waarbij het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille voor de deelnemer op basis van zijn of haar leeftijd verandert. Naarmate de deelnemer ouder wordt (en dichter bij zijn/haar pensioenleeftijd komt), wordt het totale risico van de beleggingsportefeuille afgebouwd. 

Ook kan er worden gekozen voor een gegarandeerd eindkapitaal. 

Wanneer het pensioenkapitaal wordt uitgekeerd op de pensioendatum, kopen uw werknemers hiervoor een periodieke pensioenuitkering. De hoogte van de uitkering staan nog niet vast. Die is onder meer afhankelijk van de rentestand op het moment van de pensioenaankoop en van de levensverwachting op dat moment. 

Het voordeel van deze pensioenregeling is dat de premie vaststaat. U weet dus precies waar u aan toe bent. Voordeel voor de werknemers is dat zij in geval van beleggingen bij sommige producten zelf kunnen kiezen hoe de premie wordt besteed. Na de uitkering van het pensioenkapitaal kunnen zij zelf beslissen bij welke verzekeraar ze een periodieke pensioenuitkering kopen.

 

Keuze pensioenregeling

De keuze voor een goede pensioenregeling is van groot belang. U moet in uw overwegingen onder andere meenemen:

  • de budgettaire aspecten,
  • het pensioenambitieniveau van u als werkgever,
  • een marktvergelijking van concurrerende werkgevers,
  • de fiscale regelgeving en
  • de kosten van uitvoering. 

Om tot een afgewogen keuze te komen, moet u een goede analyse maken van de doelstellingen en mogelijkheden. Daar willen wij u graag bij helpen. Op basis van deze analyse ontwerpen wij dan samen met u een passende pensioenregeling. Daarbij houden we dan uiteraard rekening met de wettelijke verplichtingen en met de fiscale (on)mogelijkheden. Vervolgens vullen we deze ontwerpregeling in overleg met u in met concrete producten. Hiervoor vergelijken we de aanbiedingen van de diverse verzekeraars. 

In sommige gevallen kan de uitkomst zijn dat het een betere keuze is om uw werknemers door middel van een bruto salarisverhoging een “pensioenbudget” te geven. Hiermee kunnen de werknemers dan op basis van maatwerk hun eigen keuzes maken bij het opbouwen van voldoende voorzieningen. 

Graag zijn wij u van dienst bij het vormgeven van uw pensioenbeleid. Ook ondersteunen we u bij de concrete invullingen hiervan, bij het selecteren van de verzekeraar en bij het beheren van uw pensioencontract.