Uw inkomen ... opdat u rustig kunt slapen

U gaat met pensioen

Veel werknemers van wie de carrière ten einde loopt, kijken uit naar het moment dat ze kunnen stoppen met werken. Het vooruitzicht van meer vrije tijd en dus meer tijd voor bijvoorbeeld reizen, vrijwilligerswerk en de (klein)kinderen spreekt veel mensen aan. Maar wanneer kun je precies stoppen met werken? 

Nederland heeft een uniek pensioenstelsel. Het systeem bestaat uit drie pijlers: de overheidsvoorziening AOW, de pensioenregeling via de werkgever en de individuele voorzieningen.

 

De eerste pijler, de AOW:

Iedereen die ingezetene is in Nederland bouwt AOW-rechten op. Bij bijvoorbeeld een verblijf in het buitenland kan deze opbouw stoppen zodat er minder AOW-jaren zijn opgebouwd. 

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021. In 2022, 2023 en 2024 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2025 en verder wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. 

De hoogte van de AOW-uitkering is voor een alleenstaande € 18.030,84 en voor iemand met een partner € 12.301,32.

 

De tweede pijler, pensioen via de werkgever:

Nederlandse werkgevers zijn niet verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden.

Hierop bestaan echter twee belangrijke uitzonderingen. Een werkgever moet wel een pensioenregeling aanbieden als deze onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds valt of als een dergelijke voorziening in de (collectieve) arbeidsvoorwaarden van de onderneming is geregeld. In de arbeidsvoorwaarden worden tussen werkgever en werknemer ook afspraken gemaakt over de verdeling van de betaling van de premies voor de pensioenregeling. 

In de basis zijn de volgende twee systemen van pensioenopbouw gangbaar:

 

Streefregelingen zoals middelloon of eindloon.

Deze regelingen keren een bepaald percentage van het salaris uit vanaf het moment van pensionering. De hoogte hangt af van het aantal dienstjaren en van het opbouwpercentage. Bij een middelloonregeling wordt er gestreefd naar het bereiken van 70% van het gemiddelde salaris tijdens de loopbaan, bij een eindloonregeling is dit 70% van het laatstverdiende salaris. 

Uiteraard wordt er in deze regelingen ook nabestaandenpensioen en wezenpensioen verzekerd. De hoogte van de pensioenen is een afgeleide van het te bereiken ouderdomspensioen. Vaak is er aanvullend een voortgezette opbouw van pensioen bij arbeidsongeschiktheid meeverzekerd. 

Een voordeel van dergelijke regelingen is dat u meer zekerheid hebt over het te bereiken pensioen. Nadelen kunnen zijn dat de kosten voor deze regelingen sterk afhankelijk zijn van de rendementen van het pensioenfonds of de verzekeraar en van de ontwikkeling van de levensverwachting. Omdat op dit moment de rentestand erg laag is en de levensverwachting sterk stijgt, worden dit soort regelingen steeds duurder voor werkgevers en werknemers. Er is dus een trend om dit soort regelingen niet meer aan te bieden of om ze te beëindigen. 

 

Beschikbare-premieregeling.

De ‘beschikbare-premieregeling’ is een pensioenregeling, waarbij de werkgever voor u een premie beschikbaar stelt, die wordt besteed aan het opbouwen van pensioen. Daarnaast betaalt de werkgever premie voor het verzekeren van nabestaandenpensioen en wezenpensioen en voor voorgezette opbouw van het pensioen bij arbeidsongeschiktheid. In de pensioenregeling worden afspraken gemaakt over de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer. 

De premie is een percentage van de pensioengrondslag (dat deel van uw salaris waarover u pensioen opbouwt).Hoe hoger de premie is, hoe hoger het uiteindelijke pensioen kan zijn. Voor de hoogte van de premie gelden wel fiscale bovengrenzen. De Belastingdienst hanteert hiervoor zogeheten staffels, waarin de premie oploopt naarmate de leeftijd hoger is. 

De premie voor het opbouwen van pensioen wordt belegd. Over het algemeen kiest de belegger hierbij voor ‘Life Cycle beleggen’. Dat is een methode waarbij het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille voor de deelnemer op basis van zijn of haar leeftijd verandert. Naarmate de deelnemer ouder wordt (en dichter bij zijn/haar pensioenleeftijd komt), wordt het totale risico van de beleggingsportefeuille afgebouwd. 

Op de datum dat u met pensioen gaat, wordt de beleggingspot gebruikt om een ouderdomspensioen aan te kopen. Bij een beschikbare-premieregeling is de hoogte van het te bereiken pensioen dus niet gegarandeerd; de uitkomst is afhankelijk van het te realiseren rendement over de beleggingen en van de tarieven (rekenrente) voor aankoop van het pensioen.

 

De derde pijler, individuele voorzieningen:

Hierbij moet u in eerste instantie denken aan voorzieningen in de fiscale sfeer. Indien u een pensioentekort hebt, kunt u binnen bepaalde fiscale grenzen sparen/beleggen voor een aanvullend pensioen. Dit kan door middel van een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar of door middel van een bankspaarrekening. U kunt de premie/inleg binnen bepaalde grenzen aftrekken voor de inkomstenbelasting. U kunt het op te bouwen tegoed gebruiken voor het aankopen van een aanvullend privé pensioen. Deze uitkeringen zijn belast voor de inkomstenbelasting. 

Een ander - en vaak vergeten- alternatief, is het wegvallen van financiële verplichtingen op het moment dat u stopt met werken. In dit kader kunt u bijvoorbeeld denken aan het aflossen van de hypotheek, de kosten voor de studie van de kinderen. 

 

Wanneer stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken voordat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, is natuurlijk mogelijk. Bijna alle pensioenregelingen bieden de mogelijkheid om het pensioen eerder in te laten gaan. Wel dient u rekening te houden met een behoorlijke korting op het te bereiken pensioen. Een goede richtlijn hiervoor is 8% minder pensioen per jaar eerder stoppen. Daarnaast bieden ook bijna alle pensioenaanbieders de mogelijkheid om het missen van de AOW-uitkering te compenseren. Maar ook deze compensatie leidt tot een lager ouderdomspensioen vanaf uw AOW-datum.

Het maken van een goede pensioenplanning is maatwerk. We helpen u graag bij het in kaart brengen van uw huidige voorzieningen en bij het treffen van mogelijke aanvullende voorzieningen.